Några korta fakta om våra lövträd.
Björk I Sverige har vi två arter, vårtbjörk och glasbjörk. Fjällbjörk är en variant av glasbjörk. Glasbjörken invandrade mycket tidigt till Sverige. Björken växer i hela landet och är vårt mest ljuskrävande träd. Vårtbjörken har små krav och trivs även på torra, stenbundna marker. Glasbjörken behöver mera vatten och växer därför bland annat på fuktig skogs och hagmark. Björken avverkas normalt vid 60 – 80 års ålder.
Aspen är tillsammans med björken vårt äldsta träd i vår flora. Den utvecklas bäst på näringsrik jord med rikligt rörligt vatten t.ex. i sluttningar. Aspen förekommer från Skåne upp till fjällgränsen. Aspen är härdig mot låga temperaturer och kräver mycket ljus. På grund av sin lösa ved har aspen dålig motståndskraft mot röta. Den avverkas vid 50 till 70 års ålder.
Eken är stormfast eftersom huvudroten har en kraftig pålrot med många förgreningar åt sidorna. Trivs bäst i djup lerhaltig och mullrik jord men kan också växa på bergiga marker. Eken avverkas vid 120 – 150 års ålder. Ekollon är uppskattad föda för många djur, särskilt vildsvinen uppskattar ekollon.
Alen I Sverige finns de två arterna gråal och klibbal. Alen har kvävefixerande bakterier i rotknölarna och kan därför binda luftkväve. Den fäller löven gröna med kvävet i behåll, alen är därför god markförbättrare och kväve-gödslar. Fröförökningen sker med små vingförsedda frön som mognar i kottar under hösten och sprids under senhösten och vintern.
Alm trivs bäst på fuktiga lerhaltiga mullmarker med inslag av kalk. Alm räknas till de ädla lövträden. Skogsalmen med kupolformad krona är både värmekrävande och näringsfordrande. Den uthärdar dock köld bättre än övriga ädla trädslag och är därför spridd över hela landet. Den har pålrot med kraftiga marknära rötter och är därmed mycket stormfast. Splinten är gulaktig och kärnveden mörkbrun. Virket är hårt, segt och har stor beständighet mot röta.
Lönn I Sverige finns två naturligt förekommande arter av lönn, skogslönn och naverlönn. En lönn kan bli 20 meter hög och i landet finns ca: 1 000 000 kubikmeter lönn.
Rönn Den finns över hela landet upp till skogsgränsen i fjällen. Virkesförrådet av rönn uppskattas till 6,3 miljoner m3sk. Den blir 10 – 15 meter hög och högst 80 år gammal. Bark och kvistar är begärlig föda för klövvilt som rådjur och älg. Rikligt med bär sägs förebåda en snörik vinter.
Lind två arter finns i Sverige, skogslind & bohuslind som är ovanlig och växer bara i Bohuslän. Linden är den lättaste och mjukaste av de inhemska lövträdsslagen. Virkesförrådet uppgår till drygt en miljon m3sk. Linden växer i små bestånd i Götaland och Svealand samt i bra klimatlägen i södra Norrland. Den är vanligast i Kalmar län.
Oxel För 6.000 år sedan anses den första oxeln ha uppkommit i Sverige ur en korsning mellan vitoxel och tyskoxel. Oxeln är fullkomligt vindhärdig och tål saltstänk och sträng kyla. Normalt blir den 10 – 15 meter hög. Den gynnas av näringsrik kalkhaltig jord, är ljuskrävande. Bären är omtyckta av fåglar. Veden är vitaktig utan kärna, svårkluven och seg. Är det bästa virket för tillverkning av tumstockar, käglor och klot.
Lärk Tio arter finns inom lärksläktet, vanligast vid nyplantering i Sverige är hybridlärk som är en korsning av japansk och europeisk lärk. Snabbväxande stormfast träd med djupgående, kraftiga sidorötter. Utvecklas bäst på näringsrik, kalkhaltig mineraljord med rörligt markvatten. Klarar även sämre marker dock ej stillastående vatten samt mycket ljuskrävande och känslig för hög värme men tål sträng vinterkyla. Lärken är ett barrträd i familjen tallväxter som till skillnad från gran och tall fäller all sina barr på hösten. Har kärnfullt rödbrunt virke med smal gul splint. Den är motståndskraftig mot röta. Avverkas vid 60 – 150 år då träden nått 20 – 35 meters höjd.
Asken växer naturligt upp till södra Värmland och nordost längs Dalälven. Den är landets tredje vanligaste ädla trädslag. Asken får normalt ett djupt rotsystem och är därför stormtålig. Askved har goda bränsleegenskaper inte minst för att träet torkar snabbt.
Boken är det enda av de ädla lövträden som växer i större bestånd. Bokskogar finns nu i enbart Skåne, västra Blekinge och östra Halland, norr därom i spridda bestånd upp till Mälardalen. Boken är härdig mot vinterköld men är känslig för vårfrost. Blomningen sker i början av maj vilket är samtidigt med lövsprickningen. Behöver för att växa bra, mullrik, lucker och kalkrik jord med god vattentillförsel och trivs i kuperad terräng. Träden blir normalt inte äldre än 150 år.
Avenbok Trots namnet tillhör den inte samma släkte som boken. Den skjuter stubbskott och är utmärkt som häckväxt och tål klippning mycket bra, höstlöven sitter då kvar över vintern. Är fullvuxen vid 80 – 90 år. Virket är det tyngsta och hårdaste av alla svenska trädslag. Avenboken växer bara i de allra sydligaste landskapen i Sverige, Skåne, Blekinge, södra Halland, södra Småland och mellersta Öland. Virkesförrådet omfattar 0,8 miljoner m3sk.
Källa: Leopold Johansson.