Förslag till stadgar i ÄSO.
Gällande för de fastigheter eller del av fastighet som genom ”Avtal om samgående i älgskötselområde” anslutit sina fastigheter till älgskötselområdet.
Namn, beslutande organ m.m.
§ 1 Älgskötselområdets namn ska vara Toppenbergs Älgskötselområde.
§ 2 Styrelsen utses av årsmötet, som fastslår hur älgskötselområdets fortsatta styrning och beslutsgång ska utformas.
§ 3 Beslutande organ inom älgskötselområdet är styrelsen och/eller årsmöte samt extra årsmöte enligt beslut i §2.
§ 4 Styrelsen har sitt säte i Sala Kommun
Verksamhets- och räkenskapsperioden omfattar tiden 1 juli – 30 juni.
Ändamål
§ 5 Ändamålet med älgskötselområdet är att tillvarata de anslutna fastigheternas skogliga och jaktliga intressen för att skapa en älgstam av god sammansättning och kvalitet i balans med fodersituation och skadebild enligt de mål och riktlinjer som återfinns i älgförvaltningsområdets älgförvaltningsplan. Dessa mål och riktlinjer avspeglas i upprättad älgskötselplan för älgskötselområdet.
Årsmöte, extra årsmöte
§ 6 Årsmöte ska hållas årligen vid tidpunkt som beslutas av styrelsen/årsmötet. Till årsmötet kallas fastighetsägare eller dennes ombud med skriftlig rätt att företräda fastighetsägaren vid omröstning, samt representanter för respektive jaktlag.
Valbar till styrelsen är fastighetsägare eller dennes ombud med skriftlig rätt att företräda fastighetsägaren samt jakträttshavare. Fastighetsägare eller dennes ombud ska vara minst hälften av antalet ledamöter. Ordförande ska alltid vara en fastighetsägare eller dennes ombud.
Varje fastighetsägare, eller dennes ombud med skriftlig rätt att företräda fastighetsägaren vid omröstning, äger vid årsmöte och extra årsmöte:
en röst per påbörjat 50 – tal hektar av fastighetens mark som är ansluten till älgskötselområdet
Extra årsmöte hålls om styrelsen finner det nödvändigt eller om en majoritet av de i älgskötselområdet ingående fastighetsägarna eller deras ombud begär det hos styrelsen.
Extra årsmöte kan endast behandla ärenden som föranlett dess inkallande.
Kallelse till årsmöte och extra årsmöte sker genom styrelsens försorg, på det sätt årsmötet beslutar genom inbjudan till fastighetsägarna eller deras ombud samt till representanter för respektive jaktlag.
Omröstning sker öppet. Sluten omröstning ska ske om någon begär det. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.
På dagordningen för årsmötet ska förekomma
1. Val av mötesordförande samt val av två personer att jämte ordföranden justera protokollet.
2. Anmälan om av styrelsen utsedd mötessekreterare.
3. Justering av röstlängd.
4. Fråga om kallelse skett enligt stadgarna.
5. Fastställande av dagordning.
6. Styrelsens verksamhets- och förvaltningsberättelse.
7. Revisorernas berättelse.
8. Beslut om och fastställande av räkenskaper
9. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
10. Val av ledamöter väljs på 2 år och suppleanter väljs på 1 år.
11. Val av ordförande för älgskötselområdet. Väljs på 1 år
12. Val av två revisorer och två revisorssuppleanter.
13. Val av tre ledamöter till valberedning, varav en ska vara sammankallande.
14. Fråga om anslutning av nya fastigheter genom begäran om omregistrering av älgskötselområdet.
15. Fråga om utträde samt eventuellt uteslutning av fastigheter genom begäran om omregistrering av älgskötselområdet.
16. Genomgång av älgförvaltningsområdets älgförvaltningsplan och avskjutningsmål.
17. Uppföljning av fjolårets avskjutning i älgskötselområdet respektive älgförvaltningsområdet jämfört med avskjutningsmål.
18. Genomgång av inventeringar: Fodertillgång, älgbetesskador och älgstammens storlek inom älgförvaltningsområdet och om möjligt inom älgskötselområdet.
19. Beslut om avskjutningsmodell som ska tillämpas för kommande jaktsäsong. För att uppnå älgförvaltningsområdets avskjutningsmål kan avlysningsjakt tillämpas genom beslut av styrelsen under jaktåret.
20. Beslut om avskjutningens storlek och fördelning efter förslag från styrelsen baserat på den av Länsstyrelsen godkända älgskötselplanen. Fördelning kan ändras under pågående jaktsäsong av styrelsen för att avskjutningsmålet för älgförvaltningsområdet ska nås.
21. Granskning och eventuell revision och fastställande av älgskötselplan. En ändrad skötselplan ska granskas av älgförvaltningsgruppen och beslutas av Länsstyrelsen.
22. Kommande års inventeringar och övriga älgförvaltningsåtgärder.
23. Beslut om avgifter för kommande verksamhetsår.
24. Beslut om regler för jakten utöver vad som fastställt i punkterna 19 – 20 ovan. Styrelsen presenterar förslag.
25. Övriga frågor.
Styrelse
§ 7 När årsmötet och extra årsmötet inte är samlat fattar styrelsen beslut som rör älgskötselområdet.
Styrelsen består av ordförande och 6 ledamöter samt 2 suppleanter, valda vid årsmötet. Ledamöter väljs på 2 år med tre ledamöter vardera åren.
Vid konstituerande sammanträde efter ordinarie årsmöte utser styrelsen bland ledamöterna vice ordförande, sekreterare och kassör samt andra med ansvarsområden som styrelsen beslutar.
Det åligger styrelsen att
· Årligen ha kontakt och avstämning med älgförvaltningsgruppen i frågor som rör områdets älgförvaltning. Styrelsen företräder hela älgskötselområdet i kontakt med älgförvaltningsgruppen.
· fortlöpande föra förteckning över i området ingående fastigheter, deras registrerade älgjakts arealer i området och kontaktpersoner, samt hålla karta över älgskötselområdet aktuell med gränser för de anslutna jaktlagens områden inritade.
· hos länsstyrelsen begära ny registrering av älgskötselområdet om ändring sker av områdets omfattning.
· tillställa jaktledarna kopia av registreringsbeslut för älgskötselområdet.
· utifrån faktaunderlag noga följa älgstammens utveckling, tillgången på foder, skador på skog och gröda samt vara uppmärksam på andra förhållanden som kan påverka avskjutningen inom området.
· efter årliga övergripande förslag om avskjutning från älgförvaltningsgruppen, inför varje årsmöte föreslå fördelning av avskjutning på ingående jaktlag, samt lämna förslag till regler för jakten utifrån de mål och riktlinjer som är fastställda för älgförvaltningsområdet.
· svara för att genomföra årligt älgjaktsmöten med berörda fastighetsägare och representanter för respektive jaktlag inom området.
· vid behov, i samarbete med älgförvaltningsgruppen, besluta om omfördelning eller extra tilldelning av älgar till områden med extraordinära skador på skog och gröda samt regler för sådan jakt och rätten till vid sådan jakt fälld älg.
· besluta om hantering av älg som enligt 34§ Jaktförordningen får behållas av jakträttshavare (ex ”trafikdödad älg”).
· till årsmötet förbereda redovisning av ändring av i älgskötselområdet ingående fastigheter
· till årsmötet inkomma med förslag till praktiskt förvaltningsarbete och till skadeförebyggande åtgärder.
· till årsmötet inkomma med förslag på upplägg för genomförande av inventeringar såsom foder-, betestrycks- och spillningsinventering.
· till årsmötet inkomma med förslag till avgifter.
· säkerställa att inrapportering av fällda älgar skett till rapportsystemet.
· följa upp att jaktlagen redovisar älgobs och ev. foder- betestrycks- och spillningsinventering till IT-plattformen.
· i övrigt fullgöra de uppgifter om vilka årsmöte och extra årsmöte kan fatta beslut.
Anslutning till älgskötselområdet
§ 8 Fastighetsägare, eller dennes ombud med skriftlig rätt att företräda fastighetsägaren, som önskar ansluta sina marker till älgskötselområdet, ska senast den 1 december året före det år då anslutningen avses ske, skriftligen anmäla detta till styrelsen. Fråga om anslutning hanteras på det sätt årsmötet beslutar. Minsta areal för ett nybildat eller ombildat jaktlag är minst 200 ha.
Utträde ur älgskötselområde
§ 9 Fastighetsägare, eller dennes ombud med skriftlig rätt att företräda fastighetsägaren som önskar utträda ur älgskötselområdet ska skriftligen anmäla detta till styrelsen vid tidpunkt och på det sätt som årsmötet beslutar.
Omregistrering av älgskötselområdet med utelämnande av någon fastighet.
§ 10 Styrelsen kan föreslå att fastigheter som uppenbart åsidosätter grundläggande bestämmelser för älgskötselområdet eller bryter mot författning avseende vilt, jakt eller vapen ska uteslutas. Begäran om uteslutning sker genom att styrelsen hos Länsstyrelsen ansöker om att omregistrera älgskötselområdet undantaget den/de fastigheter som beslutats enligt ovan.
Jaktlagens enskilda medlemmars handlande hanteras inom respektive jaktlag.
Ekonomi
§ 11 För täckande av kostnader som hänger samman med förvaltningen av älgstammen inom området, ska styrelsen föreslå årsmötet att ingående fastigheter eller jaktlagen ska erlägga viss avgift.
Ändring av bestämmelserna för älgskötselområdet
§ 12 Beslut om ändring av dessa bestämmelser fattas av årsmötet. Beslut om ändring är giltigt endast om det erhållit minst två tredjedelar (2/3) av antalet vid årsmötet avgivna röster eller vid två på varandra följande årsmöten, varav ett ordinarie årsmöte med enkel majoritet.
Avregistrering av älgskötselområdet
§ 13 Beslut om ansökan om avregistrering av älgskötselområdet kan fattas av årsmöte, om sådant förslag erhåller minst 2/3 av antalet avgivna röster eller om länsstyrelsens arealkrav inte längre uppfylls. Årsmötet beslutar i så fall hur skötselområdets gemensamma medel ska hanteras.