Alla åtgärder som syftar till att under hänsynstagande till skogsbrukets, lantbrukets och andra näringars intressen öka viltstammarna såväl kvalitativt som kvantitativt.
Plantering av skyddsväxter görs ju bäst under våren eller hösten. Några bra sådana är t.ex. gran, vildapel, hagtorn och nypon. Trädslag som rönn, asp, sälg och ek är mycket begärliga för klövviltet förutom tall och björk vilket betas hårt. Sådd av foderväxter som t.ex. foderraps, fodermärgkol på särskilda viltåkrar bör genomföras under juni – juli månad. Stödutfodring vintertid av olika fodersorter som ensilage, hö, havrekross etc. bör som bekant starta i god tid samt inte avslutas för tidigt då våren är en känslig period för viltet. Utsättning av saltstenar, den vanligaste saltstenen är mineralstenen som innehåller salt som är viktig för djurens matsmältning. En annan beprövad saltsten är KZN-stenen vilken förutom salt även innehåller värdefulla spårelement såsom magnesium, koppar, kobolt och mangansulfat samt jod. Anläggning av viltvatten och beskattning av rov-vilt som övrigt vilt efter rådande vilttillgång är god viltvård.
Exempel på föredömlig stödutfodring på öppen plats med intilliggande skogsmarker i nära anslutning till mangårdsbyggnaden på skogsfastigheten med daglig uppsikt och som minskar risken för rovdjursangrepp av lodjur som här i Småland.