Det finns cirka 470.000 hektar registrerade nyckelbiotoper på produktiv skogsmark, vilket motsvarar cirka 2 procent av all produktiv skogsmark i Sverige.
Andelen av den produktiva skogsmarken som har registrerats som nyckelbiotop är dubbelt så hög inom nordvästra Sverige (3,5 procent) jämfört med utanför (1,6 procent) I dagsläget finns cirka 61.000 registrerade nyckelbiotoper på privatskogsbrukets marker. 30 % av nyckelbiotoperna har fått formellt skydd (biotopskydd, naturvårdsavtal, naturreservat). Det innebär att markägaren fått ersättning av staten.
En nyckelbiotop kan vara stor eller liten, det finns ingen arealbegränsning. Medianstorleken för registrerade nyckelbiotoper är 1,2 hektar, medelarealen är 2,9 hektar. Markägare med stor andel nyckelbiotoper har över fem procent och över tre hektar nyckelbiotoper inom sin brukningsenhet.
Det finns cirka 3000 nyckelbiotopsrika brukningsenheter på privatskogsbrukets marker. Alla nyckelbiotoper ska inte lämnas orörda. I en del typer av skog gynnas naturvärdena av naturvårdande skötsel. Men alla åtgärder i en nyckelbiotop måste anmälas för samråd till Skogsstyrelsen i förväg.
Viktiga begrepp:
Ortofoto: Flygfoton som bearbetats så att de är skalenliga. Kan bearbetats med olika färgskalor som bland annat
visar hur mycket skog det finns.
Lasermätning: Mätning som visar i vilken skog det finns mycket virke.
Låga: En trädstam som har legat på marken en längre tid. Utgör en viktig livsmiljö för många djur och växtarter.
Substrat: Ett underlag för vedlevande svampar och insekter, exempelvis död ved.
Källa: Skogsstyrelsen.