Kategorier
Fakta

Granbarkborren angriper granskog

Granbarkborren även kallad åttatandad barkborre, är brunsvart och 4 – 5 millimeter lång. Den är den enda av 30 granlevande barkborrearter som kan döda stora friska granar.

Förökar sig främst i vindfällen. Stressade granar doftar på ett speciellt sätt, vilket lockar till sig hannarna som gnager sig in i barken och lockar honorna med ett doftämne. Honorna gnager gångar i träets fiberriktning och lägger ägg. Larverna äter sig vinkelrätt ut från dessa gångar, förpuppar sig och kläcks som nya baggar.

-På våren och vid torrt och varmt väder även på sensommaren, svärmar baggarna och angriper nya träd eller så gräver de ner sig i marken för att övervintra.

Hur hittar vi granbarkborrarna: 

Under höst och vinter:

Titta efter roströda barr och bark avfläkt från stammarna av hackspett. Om barren har grå färg eller ramlat av är angreppen troligen från tidigare år. Undersök då intilliggande träd.

Färska skador under maj – augusti:

Borrmjöl vid stam-basen på stående träd eller liggande solexponerande stammar indikerar angrepp. Det gäller också gnagmjöl i bark-fickor på trädet, droppar av kåda på stammen och gröna barr på marken.

På högsommaren börjar barkborren sina angrepp på stammen vid grönkronans nedre del och fyller på nedåt. Det kan därför finnas angripna granar som inte har några ingångshål på de nedersta metrarna. Titta efter avfläkt bark högt uppe på stammarna, under kronan.

Det är viktigast att ta bort nyligen angripna träd som fortfarande har det mesta av barken kvar, då finns många barkborrar kvar. Träd som redan blivit grå och tappat det mesta av barken är inte meningsfullt att ta bort, barkborrarna har redan lämnat trädet.

Om skadorna är omfattande kan det vara det bästa att avverka hela beståndet för att minska angreppen nästa år.

Källa Skogsstyrelsen.

Sverige hotas av massangrepp av granbarkborrar i sommar. Mest kritiskt är läget i Götaland och södra Svealand men mellersta och södra Norrland är fortfarande ett riskområde. Och i Uppland ringer varningsklockorna efter stormfällningar i januari. Många granar blev försvagade i fjol somras då vädret var extremt varmt och torrt. Detta har lett till att cirka 2,5 miljoner kubikmeter rotstående granskog har angripits i Götaland, de visar inventeringar som Södra skogsägarna och Skogsstyrelsen genomfört. Det torde också finnas tillräckligt med baggar som överlevt vintern för att vi kan komma att få ytterligare angrepp i storleksordningen 2,5 miljoner kubikmeter redan i vår, detta skriver Land Skogsbruk.

Vindfällen och skadade träd skall så snart som möjligt, senast den 1 juli upparbetas och ut ur skogen för att förhindra spridning. När baggarna svärmar flyger de långa sträckor och slår då till mot i först hand angränsande granbestånd men bestånd kilometer bort kan också komma att drabbas.