Harpest eller tularemi är en infektionssjukdom som orsakas av bakterien Francisella tularensis. Den drabbar framför allt vilda gnagare och hardjur, men kan även förekomma hos rovdjur, fåglar och människor. Harar är mycket känsliga för infektion och drabbas ofta av akut sjukdom som snabbt leder till döden.
Smitto-vägar: Människor blir i det flesta fall smittade genom myggbett, men även via fästingar, bromsar och direktkontakt med levande och döda infekterade djur samt via inandning av infekterat damm eller via förorenat vatten. Bästa sättet att undvika att bli smittad är att skydda sig mot myggbett med exv. kläder och myggmedel. Tar man hand om döda djur bör man ha skyddsklädsel och handskar och tvätta händerna efteråt. Sjukdomen smittar inte från människa till människa.
Symptom: Typiska symptom är ett svårläkt sår vid bettstället, svullna lymfkörtlar och hög feber.
Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)
Fotnot:
Stor utbredning av harpest förekommer i Sverige i år, framförallt i Dalarna, Hälsingland och södra Norrbotten. Bl.a. har många anmälda fall registrerats i Gävleborg. Smittade djur har också hittats i Göteborgstrakten och i Småland. 2015 hade Sverige senast ett stort utbrott av harpest.