Kategorier
Fakta

Afrikansk svinpest

Är en smittsam virussjukdom som drabbar tam-grisar och vildsvin, men den smittar inte på människa.

Dödligheten är hög bland både vildsvin och tam-grisar och vaccin och behandlingsmöjligheter

saknas. Det tar oftast tre till sju dagar från smittotillfället till det att grisarna visar symtom.

Sjukdomen har flera symtom:

Hög feber, förlorad aptit, diarré, stapplande gång och rödlila områden på huden är några. Plötsliga dödsfall utan andra symtom förekommer. Det är vanligt att enstaka djur drabbas innan smittan spridit sig. Symtomen är densamma hos tam-gris och vildsvin. Sjuka vildsvin gömmer sig ofta och hittas inte förrän de är döda.

Afrikansk svinpest omfattas av Epizootilagen, vilket innebär att det är anmälningsskyldighet på sjukdomen. Djurägare anmäler misstankar till sin veterinär. Döda vildsvin som hittas bör anmälas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) eller Jordbruksverket. För vildsvin råder inte anmälningsplikt, men ju fler döda vildsvin som rapporteras ju bättre möjligheter att upptäcka sjukdomen i tid och agera.

Jordbruksverket har utarbetat en beredskapsplan för tam-gris och en strategi för bekämpning bland vildsvin. Om ett utbrott sker i Sverige är det troligast att det sker bland vildsvin.

Den afrikanska svinpesten finns i Belgien, Italien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Polen och länderna i Baltikum. Polen har sedan smittan konstaterats 2014 skjutit 300.000 vildsvin årligen för att stoppa smittan.

Så skyddar vi oss mot att bli smittade:

Smittspridning sker mellan djur eller indirekt via människor, redskap, fordon etc. Viruset dör vid upphettning men kan leva i flera år i kylda eller frysta kött och charkproduktion. Smittade produkter som transporteras vidare av människan är därför en viktig del av smittspridningen.

Några saker att tänka på:

Ta inte med kött eller köttprodukter från länder där smittan finns.

Släng inte matavfall i naturen eller i öppna komposter.

Mata inte grisar med matrester

Se till att alla besökare på gården använder gårdens egna skyddskläder.

Besök inte svenska gårdar inom 48 timmar efter jaktresa eller besök i utländska besättningar.

Källa: Jordbruksverket.