Kategorier
Startsida

Jakthundar skadas av vilt.

Cirka 40 procent, så mycket ökade antalet hundar som hade skadats av vilda djur – framför allt vildsvin – i skadeanmälningarna till försäkringsbolaget Agria förra året.

Det är såklart främst jakthundar som vid löshundsjakt skadas av vilda djur.

– Viltskador förekommer främst i kontakt med vildsvin, men även i möten med älg och andra djur i skogen, skadorna kan bli allvarliga, och i värsta fall dödliga, säger Agrias Sverigechef Patrik Olsson i ett pressmeddelande.

Under 2024 fick Agria in 153 skadeanmälningar för hundar som hade dödats eller skadats av vildsvin och 151 där hundar hade dödats eller skadats av vilt.

När det gäller anmälningar om vildsvinsskador rymmer siffrorna ett stort mörkertal – större än för de övriga djurskadorna. Statistiken baseras på de diagnoskoder som veterinären anger. Vanligt är att de skador som hunden får av vildsvinen anges som sårskada eller bitskada. Vildsvinsskador kan även ingå i gruppen ”skadad av vilt”, skriver Agria på sin webb.

Under 2024 skadades också fem hundar som var försäkrade hos Agrias vid konfrontationer med stora rovdjur som björn, lo och varg.

Som en jämförelse gällde 146 skadeanmälningar under 2024 att hundar, alltså även många hundar som inte används till jakt, hade skadats eller dödats i trafiken. Trafikskador är en av de vanligaste orsakerna till att Agria betalar ut ersättning till hundägare.

Enligt Agria försäkrar bolaget cirka 40 procent av hundarna i Sverige.

Källa: Försäkringsbolaget Agria.