Som bekant har vi flera skadegörare på den svenska skogen förutom granbarkborren som är den mest kända.
Granbarkborren, Förökar sig till stor del genom vindfällen men angriper även stående skog som utsatts för torka eller som är nedsatt på annat sätt. Svärmar när temperaturen överstiger + 18 grader. Granbarkborren för med sig blånadssvamp som missfärgar veden. Blånadssvampen täpper till splintveden och stoppar tillförseln av vatten till trädet.
Röd tallstekel, Angriper både ungskog och äldre bestånd. Det är tallstekelns larver som orsakar skadorna, larverna äter på fjolårsbarren. Angreppen innebär tillväxtförluster vilka uppgår till cirka 20 procent under en femårsperiod enligt uppgift från Skogsstyrelse.
Snytbaggen, Orsakar stora skador i svensk plantskog varje år. Angriper tall och gran där den med sitt gnagande ringbarkar stammen vilket ofta innebär att plantan dör.
Tallmätare, Larverna gnager på barren, både på årsbarren och äldre barr. Insekten angriper medelålders och äldre bestånd. Större angrepp har främst förekommit i sydvästra Sverige med låg nederbörd.
Barrskogsnunna, En stor svartvit fjäril som går på barrträd, både yngre och äldre. Förekommer från södra Värmland och norra Uppland och söderut. Fjärilens larver gnager på barren och kan innebära att trädet dör eller andra skadeinsekter angriper efter det att det försvagats.
Källa: Skogsstyrelsen.